Olimp Hotel Amfiteatru 1983

Comments

  1. Multumim pentru excursia-n trecut cu care ne bucurati. Pentru cei ce-au fost acolo atunci pozele acestea sunt parte din trairile vietii lor. Eu am stat cu tatal meu la Hotel Oltenia. Eram cazati pe la etajul 9-10, cu fata spre mare si intr-o seara am vazut cea mai spectaculoasa furtuna pornind dinspre mare; cu tunete, traznete si fulgere furioase care spintecau cerul si marea deopotriva.
    Tot pe atunci a fost un festival international al fanfarelor de copii cu uniforne viu colorate, tamburi major cu miscari ametitoare de baston si alamuri lucitoare. Ceva cu totul naucitor pentr-un copil.
    In nevazutele, in cadrul acesta, maruntaie ale Amfiteatrului era Club Mediteranee. Un club exclusivist al turistilor francezi al carui spector, neinvitat si la distanta, eram in fiecare seara, spre cvasi-disperarea, jena si ingrijorarea "politica" si socialista a tatalui meu, contabil sef si volens-nolens membru de partid. Imi amintesc ca tot clubul acela plini de oameni straini si liberi a cantat intr-o seara E viva Roumania pe melodia E viva Espana, nefortati, doar asa, pentru ca le placea unde erau.
    Si sa nu uit: la unul din chioscurile care se vad pe plaja se putea manca cea mai buna si frageda friptura pe care v-ati putea-o imagina.
    Am scris aici din amintire plina de veneratie pentru tatal meu, care mi-a facut o viata frumoasa si fericita si a carui prezenta imi lipseste nespus.
    Va rog pe cei ce aveti amintiri din locurile generos impartasite de acest blog faceti sa se re-traiasca istoria si ca pe o suma de experiente si imagini personale.

    ReplyDelete
  2. Asa simt si eu, exact cum spune Diana: "am scris aici din amintire plina de veneratie pentru tatal meu, care mi-a facut o viata frumoasa si fericita si a carui prezenta imi lipseste nespus." .....
    Prima data cand am fost la Olimp am stat la hotel Transilvania, in 1973. Directorul, prin hazard, era un vecin de bloc. Apoi, de a lungul timpului, am mai locuit si la Oltenia si Maramures. Hotelurile erau practic noi, tin minte ca Transilvania avea jaluzele albastre. Camerele, nu prea mari, nu aveau balcon, dar nu ne-a deranjat asta. Uscai rufele la geam. Geamurile aveau tamplarie de aluminiu. La lift nu erau cozi mari, desi erau doar doua lifturi pentru hotelul mereu plin. Nu inteleg cum de azi (spunea cineva pe un blog despre hotel Banat) sunt cozi la lift ! Recunosc insa ca pe atunci urcam si pe scari, daca vedeam lume la lift. Azi, lumea a devenit extrem de sedentara. Festivalul international mentionat de Diana l-am prins si eu (cred ca a avut loc in 1973, 1974 sau 1975), am cunoscut o americanca (ii tin minte numele si acum, Pam Morton, cu tata preot) dintr-un grup artistic - mai am si acum insigna rotunda, cu numele ansamblului, primita de la ea. Am corespondat o vreme - asa am aflat ca minister in engleza nu inseamna doar ministru, ci mai mult preot :)
    De Amfiteatru si laturile sale (Panoramic, Belvedere) nu te puteai apropia, cazau practic numai straini. Francezii aveau un club-discoteca la un nivel inferior iesirii din hotel (spre terasa). Am fost intr-o seara acolo, organizau tot felul de concursuri de cultura generala, interesante. Apoi urmau melodii si dedicatii ... Dar cel mai mult imi placea la bowling, dar nu pentru popice, ci pentru slot-machines si jocurile electronice. Imi rasuna si acum in minte zgomotul de ambianta din interior .... ma intreb cum o fi aratand acum, daca mai exista ? Era situat vis a vis de iesirea din hotelul Amfiteatru. Am vazut (cineva a postat un film, facut din masina, cu tot litoralul de la Saturn la Olimp) ca bowlingul din Neptun e inchis. Cladirea era identica cu cea din Olimp. Campingul din capatul statiunii, dincolo de hotel Banat, e pustiu. S-a furat o parte din gard .... a mai ramas doar cladirea de la intrare.
    Regret ca nu am fost niciodata la discoteca "Pui de urs", pe faleza, cred ca in dreptul hotelului Oltenia. Si nici la restaurantul "Popasul caprioarelor", situat langa bowling, spre Neptun. Dar e posibil sa fi fost cu "circuit inchis", desi nu prea cred.
    Cine a mai fost acolo in abii '70 poate continua povestirile :)

    ReplyDelete
  3. Am uitat sa amintesc pictorii de pe esplanada ... 100-125 lei un portret .. stateam si ma uitam cu orele, seara !

    ReplyDelete
  4. Frumoase amintiri! Intai din copilarie cand tot cu tatal meu mergeam la mare, apoi in 1991. Aveam 23 de ani,am stat la Amfiteatru din 4 pana la 18 august. Erau inca cele 2 discoteci de la baza hotelului Amfiteatru, Flamingo si Mediteranee, fata in fata. Ce seri minunate, cu zile calduroase de vara (dar nu caniculare). Multi turisti straini inca, in special din Suedia si Norvegia. Si o fata de vis, Marinela.
    Cea mai buna Café Frape se comanda sus la terasa de pe acoperisul hotelului Amfiteatru.

    ReplyDelete
  5. Acest peisaj imi va ramane intiparit in suflet cat voi trai. Am fost de multe ori dar vara de acum 25 de ani a fost cea mai frumoasa dintre toate. Singura pizza care se gasea era la terasa Tineretului in Neptun. Fata de care ziceam in mesajul anterior , era din Galati.

    ReplyDelete
  6. Si eu imi amintesc ca in 1989 am fost cu familia la Neptun era frumos eram micuta Dar tin minte ca am petrecut clipe unice in olimp. Aveam 7 ani sI tata ne ducea cu trenulet. Acum 5 zile m am reintors dupa 36 de ani sa revad neptun si fostu hotel transilvania. Care acum sa schimbat find hotel majestic. Plaja este cumparata o parte din ea de bogatani .Mi se rupe inima ca am vazut hoteluri parasite. Cei din turism nu le pasa jos cu hotii si cu parlamentariiii

    ReplyDelete
  7. Dupa cele 2 comentarii din 2016, revin cu alte amintiri pricinuite de trecerea a inca unei veri.
    De neuitat erau plecarile la mare, spre Olimp. Poate si alti cititori au trait aceleasi stari pe care le-am avut in tinerete cand plecam cu prieteni spre mare. Scularea cu noaptea in cap, ajungeam in Gara de Nord a Bucurestilor odata cu zorille de zi. Intalnirea pe peron cu prietenii, excitarea comuna si anticiparea vacantei la mare....Ce frumos era! Apoi drumul cu trenul, spre Constanta, pe vremea cand oamenii erau inca oameni si nu roboti. Ce conversatii, ce intalniri de oameni noi si prietenii legate in tren pe vremea cand nu exista calculator sau celular! Cata verva avea lumea si ce adevarata socializare…

    Ajunsi la Constanta uneori schimbam trenul si ne pregateam pentru ultima parte a drumului, ajungerea in ''paradis'', adica Halta Neptun. Cum paraseam Constanta, toti eram cu capul pe geam sa prindem din ochi plaja si marea ce se iveau chiar langa tren la Eforie Nord. Acest prim contact vizual ne producea o stare de nedescris, o fericire anticipatorie, o bucurie poate mai intensa decat actualul stagiu pe litoral…

    Au fost vremuri de tinerete… poate mai revin cu alte impresii plictisitoare.


    Alex

    ReplyDelete
  8. Inca ceva, hotelul din fotografie este Belvedere, nu Amfiteatru care e pozitionat in stanga si nu se vede.....

    Alex

    ReplyDelete
  9. Am fost din nou in iulie si august si am stat la Majestic, fostul Hotel Transilvania. Multe ruine in jur, multe amintiri.....Marea cea mare a ramas aceeasi. Restaurantul terasa Mimoza a ramas singurul loc deschis pe faimoasele terase de odinioara de la Anfiteatru si Belvedere. Vechea balustrada galbena cu marea dincolo, spre orizont....

    Alex

    ReplyDelete
  10. Imi aduc aminte de biciclete alea duble, cat am pedalat acolo n-am pedalat toata viata mea ulterioara; mergeam pana in Saturn cu bicicleta, faceam echipa cu tata.

    ReplyDelete
  11. Nu am mai ajuns la mare anul acesta si a trebuit sa ma multumesc cu imaginile din Olimpul redeschis si renovat luate de altii. O mare bucurie ca s-a renovat si inca nu e gata, o mare tristete ca nu mai arata chiar la fel ca odinioara. Noaptea, din ce am vazut, e multa multa lumina albastra spre violet, poate minunat dar deasemenea artificial si excesiv, cu iz oriental, arabesc....
    Ramanem cu amintirile din vremuri apuse si cu o mare, mare intrebare/nedumerire. Olimpul se apropie de a sarbatori 50 de ani de cand a fost construit, 50 de ani de cand era nou, nout. Cei care au case si stiu ca o simpla casa tine bine, cu un minim de intretinere dea lungul timpului, mult mai mult de 50 de ani. Deci cat de mult si-au batut joc si abuzat de ditamai complexul Olimp cei cu raspundere, de au reusit sa-l transforme intr-o ruina intr-un interval de numai aproximativ 43 de ani (adica pana in 2015 cand nici unul din cele trei hotele nu mai functiona) Cum a fost posibil asa ceva???
    Cu ajutorul lui Dumnezeu poate ajung in tara la anul sa revad Marea, Olimpul si amintirile dragi.

    Alex

    ReplyDelete
  12. Iata doua filme scurte de pe youtube facute in 1991 la Olimp si Neptun. Ce frumos arata totul inca:
    https://www.youtube.com/watch?v=dur7araYy3M
    https://www.youtube.com/watch?v=Xe8y6XnyMEk
    Ce nostalgii...

    Alex

    ReplyDelete
  13. Am fost din nou anul acesta la fostul Transilvania, dupa ceva timp, zeci de ani; bowlingul din Olimp e inchis, la fel cel din Neptun; s-au redeschis, sub steag libanez, cele 3 hoteluri care erau faima statiunii Olimp in anii '70. Reamenajate, innoite, amestecate ... macar mai vezi lume pe acolo, desi atmosfera de pe vremuri nu va mai fi recreata .. nici picior de turist strain in 2022, la Olimp; am vazut masini cu numere de Germania, dar mai mult ca sigur ca erau romani emigrati. O tempora !

    ReplyDelete
  14. Am reusit din nou vara aceasta sa ajung in Olimp. Am stat la Panoramic, redeschis si m-am bucurat ca in sfarsit a revenit viata in aceste locuri pana nu demult abandonate. M-am plimbat mult si pe la Amfiteatru, si Belvedere si pe esplanada. Amintiri frumoase de demult amestecate cu elemente noi care nu totdeauna se imbina organic cu ce a fost....M-a intristat foarte mult sa constat ca in aceste 3 hoteluri, aparoape tot personalul de serviciu, de la cameriste la chelneri, nu sunt romani ci adusi din Indonezia !!!!! Groaznic.
    Vara asta s-au implinit 50 de ani de la deschiderea Olimpului in 1972. Semicentenar !!!
    Alex

    ReplyDelete

Post a Comment

Populare